Het is vandaag 65 jaar geleden dat de dijken doorbraken en meer dan 1800 mensen omkwamen in de gebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Niet alleen heeft de stormvloed, die bekend is als de Waternoodsramp, geleid tot de Deltawerken, het heeft ook blijvende indruk gemaakt op het Nederlands collectieve geheugen: de ramp heeft een eigen museum gekregen in 2000 en speelde de hoofdrol in de film uit 2009 genaamd De Storm. Alhoewel de twintigste eeuw buiten het perspectief van Dealing with Disastersvalt, is de Waternoodsramp toch een goed voorbeeld van de verhouding tussen natuurrampen en identiteitsvorming.

Het kan daarom geen toeval zijn dat op deze dag, 65 jaar later, Dealing with Disasters begonnen is met onderzoek naar de interessante geschiedenis van natuurrampen in Nederland.