Van 27 januari tot en met 2 februari vindt de Poëzieweek 2022 plaats met als thema ‘natuur’. Onze onderzoeksgroep dook op dit thema en schreef vijf verschillende blogposts over een rampengedicht. Hieronder vind je de links naar de verschillende bijdragen.

1 februari: Als laatste is onze projectleider Lotte Jensen aan de beurt in aflevering 5 van de (Cata)strofen. Zij richt zich op de herdenking die vandaag plaatsvindt van de Watersnoodramp van 1953. Gedichten die in de jaren na de ramp verschenen houden de herinnering levend. Lees haar blogpost hier.

31 januari: Terwijl storm Corrie ons land teistert, richt Fons Meijer zich op een onbekende dichteres die de Waal in Nijmegen als inspiratiebron had. Hoewel W.C. Lochmann van Königsfeldt haar gedicht begon met overstromingen en rampspoed wist zij dat de rivier net zo goed voor welvaart zorgde. Aflevering 4 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De Waal, verkoeling en verwoesting’, vind je hier.

28 januari: Hanneke van Asperen pakt als volgende de pen op. Zij vond een prachtige ets van een heftige overstroming met centraal de dichter die de rampspoed in woorden probeerde te vatten. Lees hier haar bijdrage in aflevering 3 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De kiel van dichtgedachten’.

27 januari: Vandaag begint de Poëzieweek 2022 echt. Adriaan Duiveman duikt daarom in de personificaties van zeeën en rivieren in de achttiende-eeuwse Republiek. Aflevering 2 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De stroomdichter vocht met water’, is hier te vinden.

26 januari: Morgen begint de Poëzieweek 2022. In aanloop naar en tijdens deze Poëzieweek bespreekt onze onderzoeksgroep historische rampenpoëzie onder de noemer van (Cata)strofen op Neerlandistiek.nl. In aflevering 1 van de serie pakt Marieke van Egeraat de pen op om een lied uit 1597 naar aanleiding van een bloedregen te bespreken. De titel van de blogpost is ‘De natuur als waarschuwing’. Haar blogpost is hier te vinden.

Koninklijke Bibliotheek, Pflt 972