Afgelopen dinsdag, 28 juni, was het een heuglijke dag voor de onderzoeksgroep, want de eerste promovendus heeft zijn proefschrift succesvol verdedigd en mag vanaf nu dr. voor zijn naam zetten. Van harte gefeliciteerd, dr. Fons Meijer!
De handelseditie van zijn proefschrift is op dezelfde dag uitgekomen bij Uitgeverij Verloren. Deze kunt u hier bestellen.
Voor een column op de website van De Lage Landen schreef Lotte Jensen een stuk over hongersnoden in de Europese geschiedenis en het belang van deze geschiedenis voor de huidige maatschappij. De column is hier te lezen.
Lotte Jensen schreef voor de website De Lage Landen een column over benefietacties zoals de die zagen van Giro555. Zij plaatst deze gebeurtenissen in een historisch perspectief. De column is hier te lezen.
In oktober 2022 is het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Wat een ramp’. Om hier alvast bij stil te staan schreef Lotte Jensen een essay op de website van de Maand van de Geschiedenis met de titel ‘Veerkracht en kwetsbaarheid. Rampen in historisch perspectief’. Dit essay is hier te lezen.
Van 27 januari tot en met 2 februari vindt de Poëzieweek 2022 plaats met als thema ‘natuur’. Onze onderzoeksgroep dook op dit thema en schreef vijf verschillende blogposts over een rampengedicht. Hieronder vind je de links naar de verschillende bijdragen.
1 februari: Als laatste is onze projectleider Lotte Jensen aan de beurt in aflevering 5 van de (Cata)strofen. Zij richt zich op de herdenking die vandaag plaatsvindt van de Watersnoodramp van 1953. Gedichten die in de jaren na de ramp verschenen houden de herinnering levend. Lees haar blogpost hier.
31 januari: Terwijl storm Corrie ons land teistert, richt Fons Meijer zich op een onbekende dichteres die de Waal in Nijmegen als inspiratiebron had. Hoewel W.C. Lochmann van Königsfeldt haar gedicht begon met overstromingen en rampspoed wist zij dat de rivier net zo goed voor welvaart zorgde. Aflevering 4 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De Waal, verkoeling en verwoesting’, vind je hier.
28 januari: Hanneke van Asperen pakt als volgende de pen op. Zij vond een prachtige ets van een heftige overstroming met centraal de dichter die de rampspoed in woorden probeerde te vatten. Lees hier haar bijdrage in aflevering 3 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De kiel van dichtgedachten’.
27 januari: Vandaag begint de Poëzieweek 2022 echt. Adriaan Duiveman duikt daarom in de personificaties van zeeën en rivieren in de achttiende-eeuwse Republiek. Aflevering 2 van de (Cata)strofen, getiteld ‘De stroomdichter vocht met water’, is hier te vinden.
26 januari: Morgen begint de Poëzieweek 2022. In aanloop naar en tijdens deze Poëzieweek bespreekt onze onderzoeksgroep historische rampenpoëzie onder de noemer van (Cata)strofen op Neerlandistiek.nl. In aflevering 1 van de serie pakt Marieke van Egeraat de pen op om een lied uit 1597 naar aanleiding van een bloedregen te bespreken. De titel van de blogpost is ‘De natuur als waarschuwing’. Haar blogpost is hier te vinden.
Lotte Jensen vertelt in een podcast meer over de St. Elisabethsvloed. De podcast wordt verzorgd door Botte Jellema, in opdracht van Rijkswaterstaat. U kunt deze podcast hier besluiten.
De herdenking van de Sint-Elisabethsvloed is in volle gang met allerlei evenementen, lezingen en tentoonstellingen. De populariteit van de overstroming blijkt wel uit het feit dat er een tweede druk komt van De grote en vreeselike vloed: De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021.
Lotte Jensen schreef bovendien een rake column over de herdenking en de overstroming, getiteld ‘Huiveringwekkend actueel: de Sint-Elisabethsvloed’. Deze is hier te lezen.
Hanneke van Asperen werd voor de website van de Radboud Universiteit geïnterviewd over het nieuwe boek De grote en vreeselike vloed van 1421: de Sint-Elisabethsvloed. Het interview kunt u hier lezen.
Vanaf 1 september schrijft Lotte Jensen een maandelijkse column op de lage laden. Deze website brengt context bij kunst, taal, geschiedenis, literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen uit de Lage Landen. In de eerste aflevering van haar nieuwe column ziet zij de gevolgen van de klimaatverandering met haar eigen ogen. De oorzaak van dat fenomeen? De geschiedenis laat er geen twijfel over bestaan. Lees de column hier.
Het boek De grote en vreeselike vloed: De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021 ligt nu in de winkels. Hanneke van Asperen, Marianne Eekhout en Lotte Jensen hebben met dit boek een prachtige bundel over één van de grootste en bovendien meest tot de verbeelding sprekende overstromingen in Nederland afgeleverd. Met bijdragen van Hanneke van Asperen, Marianne Eekhout, Lotte Jensen, Maarten Kleinhans, Ester Naomi Perquin, Gerrit Jan Schiereck en Paul Visser is dit een rijk geïllustreerd boek geworden over de mythevorming en de culturele verbeelding van deze overstroming die 600 jaar geleden plaatsvond.
Welkom op de website van Dealing with Disasters Deze website zal updates geven over de ontwikkelingen, ontdekkingen en publicaties van ons onderzoek naar de impact van natuurrampen in Nederland.